Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Tailcoat House

Location: Issor, Midi Pyrenees, France
Status: Complete

Part of a portfolio of bijou rental properties in the the French Pyrenees this project involved a comprehensive remodeling of an old stone farmhouse that dates from 1857.

A light interior for a heavy building. The existing low ceilings and small cellular rooms felt ungenerous despite the large volume of the stone farmhouse. 3|10 Studio proposed connecting the ground floor to the upper levels by introducing voids above to allow the life and activity at the heart of the house to be shared. 



5 double bedrooms are arranged over the three levels at the extremities of each floor plan and the structural support for the staircase landings is incorporated into a bookcase that holds a changing array of books and curios to keep the journey interesting!

The entire project was internally insulated and a ducted warm air heating system connected to both the wood burning stove and the woodchip boiler amply satisfy the winter heating load for the house.

The entire project was internally insulated and a ducted warm air heating system connected to both the wood burning stove and the woodchip boiler amply satisfy the winter heating load for the house.

Proposed cut-away render showing staircase, bookshelf and folding balustrade

Existing and proposed ground floor plan

Existing and proposed first floor plan

Existing and proposed second floor plan

Proposed section showing staircase void

Using Format